Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Soutěžněprávní aspekty technické standardizace, užívání a ochrany práv duševního vlastnictví
Pelcman, Lukáš ; Šmejkal, Václav (vedoucí práce) ; Vondráčková, Aneta (oponent)
Soutěžněprávní aspekty technické standardizace, užívání a ochrany práv duševního vlastnictví Abstrakt Předkládaná práce se zabývá vzájemným vztahem práva duševního vlastnictví a soutěžního práva v kontextu technické standardizace - tj. procesu, který představuje významné ohnisko potencionálních střetů těchto dvou právních odvětví. Na pozadí technické standardizace je analyzováno, jakým způsobem soutěžněprávní regulace ovlivňuje výkon subjektivních práv vlastníků duševního vlastnictví, přičemž cílem této diplomové práce je posoudit, zda právní úprava, ze které tato regulace vyplývá, vykazuje potřebnou míru právní jistoty a zda se uplatní bez rozdílu na všechny typy tržních subjektů, nebo jestli ve vztahu k některým z nich vykazuje určité odchylky. Pozornost je zejména věnována soutěžněprávním aspektům samotného vzniku technických standardů v prostředí informačních a komunikačních technologií a vybraným rizikům spojeným s užíváním či ochranou práv duševního vlastnictví ve vztahu k čl. 101 a čl. 102 SFEU. První kapitola obecně vymezuje pojem technického standardu, představuje rozlišení mezi de facto a de iure standardy, popisuje způsob jejich vzniku a analyzuje možné dopady procesu technické standardizace na hospodářskou soutěž, zejm. s ohledem na čl. 101 SFEU. V návaznosti na potencionální rizika spojená s...
Potravinářská legislativa EU a ČR a její implementace v potravinářských provozech
ŘÍHA, Michal
V této práci je popsán vývoj legislativních předpisů týkajících se potravinářské problematiky živočišných produktů vydaných v ČR a v EU a je zachycena jejich implementace v potravinářských provozech, zejména z hlediska údajů na etiketách výrobků. V práci jsou dále zaznamenány tyto jednotlivé údaje z etiket získané ve vybraných obchodních řetězcích, pořízená fotodokumentace a porovnání zjištěných výsledků s platnými požadavky ČR. Zjištěné údaje této práce jsou dále porovnány s požadavky zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, a prováděcí vyhlášky č. 113/2005 Sb. Jednotlivé výrobky ze sledovaných oblastí (masné a mléčné výrobky) jsou dále mezi sebou porovnány (Bodová a zjednodušená bodová metoda) a z hlediska významnosti údajů, sledování údajů spotřebiteli a dalších náležitostí spojených s touto problematikou proběhlo dotazníkové šetření. Z výsledků vyplynula výrazná dominance českých výrobců na našem trhu jak u kategorie mléčných, tak i masných produktů. Z hlediska sledovaných údajů, které jsou výrobci povinni uvádět, nebyla nalezena výrazná pochybení. Pokud výrobkům nějaký údaj chyběl, jednalo se zpravidla jak u masných, tak u mléčných produktů o údaj o výživové (nutriční) hodnotě. Výrobci na sledovaných produktech uváděli veliké množství nepovinných údajů (loga apod.). Měli by se spíše zaměřit jen na některé spotřebiteli preferovaná označení, vzhledem k jejich vysokému počtu a následnou špatnou orientaci v nich pro zákazníka. Spotřebitelé nejvíce preferují loga Klasa a Český výrobek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.